Selecteer een pagina

Zelf een foto op hout maken? Het is makkelijker dan je denkt! In deze DIY laat ik zien hoe je een foto op een boomschors overbrengt.

Boomschijf

Het is niet zo moeilijk om zelf een foto op hout over te brengen. Ik deed het een tijd terug eens met een foto van sneeuwklokjes. Op een boomschors. Het leek me leuk om uit te leggen hoe je een foto overbrengt op hout, maar dan heb je dus wel hout of boomschijven nodig. Die kun je bij de meeste tuincentra of soms bij winkels als de Action wel kopen, maar ik had het geluk dat de buurman korte metten wilde maken met de grote esdoorn in zijn voortuin. Niet omdat er iets mis was met de boom op zich, maar hij was een beetje groot geworden voor de plaats waar hij zich bevond. De kruin nam licht en zicht weg voor de bovenburen, in de herfst kwam er veel blad af en de boom was nogal vruchtbaar. Iedere propeller die de grond raakte, ontkiemde. Ik was ieder voorjaar dus druk bezig om de zaailingen weg te halen tussen het gewenste groen in mijn voortuin. En o ja, over de uitwerpselen van de vogels op het pad zal ik het maar niet hebben.

De mannen die de boom vakkundig kwamen weghalen, waren de beroerdste niet. Voor een kop koffie zaagden ze een paar boomschijven voor mij. Extra leuk eigenlijk dat ik zo hout hergebruik van een boom waar ik jaren langs/onderdoor gelopen ben.

Tip: Als je ergens ziet dat er een boom omgehaald wordt, vraag dan om boomschijven of restjes hout en zaagsel. De eersten zijn leuk als decoratie of creatief project, en kleine restjes hout, snippers of zaagsel is goed voor op de tuin als mulchlaag.

 Wat heb je nodig?

Naast hout (canvas werkt ook trouwens) heb je een medium nodig wat dient als transfer tussen het hout en de foto. Ik gebruikte Extra Heavy Gel Medium van Royal Talens. Talens heeft in de serie Amsterdam trouwens diverse mediums te koop waaronder ook speciale Photo Transfer Gel. En verder een kwast en natuurlijk een print van een foto. Belangrijk daarbij is dat je rekening houdt met spiegelbeeld. Dus draai de foto voordat je de foto print.

 Zo breng je een foto op hout over

  • Smeer de boomschijf goed in met het medium. 
  • Plak daar de print op en wrijf die er goed op vast.
  • Laat een nachtje intrekken. 
  • Als het medium goed droog is, pak je een bakje water en een doekje. Maak voorzichtig het papier nat en wrijf met je vinger erover heen. Zo haal je steeds een beetje meer pulp weg en komt de foto langzaam tevoorschijn. Ga niet te grof te werk, want dan boen je de afdruk weg. Gewoon laagje voor laagje, soms nog wat water toevoegen, net zo lang tot er geen witte waas meer is. 

En dan is het klaar! Eventueel kun je het nog aflakken of insmeren met een modpodge-achtig spulletje.

Foto’s hieronder! Klik voor vergroting.