Selecteer een pagina

‘Veel plezier vandaag en kijk uit voor de vossen en wolven’, zwaait Mark ons uit. Samen met mijn jonge natuurvriend Shafiq sta ik op het punt om naar Meijendel te gaan op jacht naar bessen. ‘We zullen in ieder geval geen beren op ons pad treffen’, geef ik als antwoord.

Maar… Je weet nooit wat je op je pad kunt tegenkomen!

‘ Wat is dat?’, vraag ik aan Shafiq als ik tussen de bomen naast het pad onverwacht een grote, zwarte silhouette zie. ‘Is dat echt?’ Na alle natuurborden, plaatjes van dieren en educatieve objecten die we in het bezoekerscentrum Tapuit en in het gebied er omheen hebben gezien en gelezen, is mijn eerste gedachte dat de geheimzinnige gestalte die ik ontwaar vast een door mensenhanden gemaakt iets is.

Maar ik heb het mis!

Vlakbij het pad in het bos staan drie prachtige Galloway runderen met zwarte, wollige vachten. Met grote ogen kijken we ernaar en ik verwissel vlug de lens van mijn camera zodat ik betere plaatjes kan schieten. Ondertussen vragen wij ons hardop af of we gewoon langs kunnen lopen. We beredeneren dat als Dunea het verantwoord vindt deze dieren en ons in hetzelfde gebied vrijelijk te laten lopen, het wel okay zal zijn. ‘Tja, en anders komen we vanavond op het nieuws’, grap ik zelfverzekerd.

Maar niet alleen wij staan met verbazing en enige vertwijfeling toe te kijken. Terwijl twee van de koeien gewoon doorgaan met waar ze mee bezig zijn, vertoont het grootste rund wel heel veel interesse in ons. Nog voordat ik een foto heb kunnen maken, komt ze behoorlijk doelbewust en snel recht op ons aflopen. Okay, we maakten maar een grapje… Enigszins zenuwachtig versnellen we toch maar onze pas en lopen het groepje vlug voorbij. Het zwarte gevaarte volgt ons een paar meter.

Giechelend om onze schrik voor deze gekke beer op onze weg, blijven we op veilige afstand staan. De koe ook. Ze houdt ons in de gaten en terwijl wij rozenbottels plukken, gaat ze prominent met haar zwarte, logge lijf midden op het pad liggen. Voor ons geen weg terug meer. Maar dat hoeft ook niet. Onze route loopt nog even door en onze dag kan niet meer stuk!